2012. december 18., kedd

Karácsonyi mézeskalács: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes

Egy jó kis mézeskalács recept glutén-, tej-, és tojás érzékenyeknek. Egy kedves beszállítónk (DiétABC) oldaláról szármzik a recept, amit most megosztok veletek.

Hozzávalók:
  • ½ bögre cukor (javasolt barna nádcukorból)
  • 3 bögre liszt (pl. Schar Mix B liszt)
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. só
  •  2 tk örölt gyömbér
  •  2 tk fahéj
  •  ½ tk. körölt szegfűszeg
  • ½ tk. szerecsendió
  • 225 gr Liga margarin  (vagy Biopont bio margarin)
  •  ½ bögre méz
    (1 bögre kb. ¼ l)

Elkészítés:
A cukrot, lisztet, sót, szódabikarbónát, fűszereket összekeverjük majd a puha vajjal összedolgozzuk.
Hozzáadjuk a mézet, összegyúrjuk, és két cipót formázunk belőle. A kész tésztát legalább 1 órát pihentetjük, de legjobb este elkészíteni és másnap reggelig állni hagyni. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 milliméter vastagságúra. Tetszés szerinti formákat vágunk ki belőle és kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kellő távolságra (kb 1,5 szeresére nőnek).
180 C-ra (légkeveréses 160 C) előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük (amíg, világos zsemle színű nem lesz).


Tipp: Dobozba rakva hetekig eláll és puha marad. A fűszereket helyettesíthetjük Mézeskalács fűszerkeverékkel is (olvassuk el a csomagoláson az összetételét).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése