2013. január 29., kedd

Borsószem királykisasszony: Csíráztassunk mungóbabot!

A mungóbabot bőséges vízben áztatom le egy éjszakára, majd másnap leöntöm róla. Célszerű -helyigénye miatt-dunsztos üvegben vagy nagy tálban csíráztatni. Ügyeljünk arra, hogy öntözés után mindig csorgassuk le a vizet róla. Dunsztos üveg esetén tegyük rá az üveg tetejét, amit előzőleg több helyen kilyukasztottunk, ennek segítségével könnyen megoldható ez a feladat.
A mungóbabcsíra vaskos, ropogós, lédús csíra, íze édeskés, a zöldborsóéhoz hasonló. Kimagasló fehérjeforrás (22% fehérje), és vasat, folsavat, magnéziumot valamint foszfort tartalmaz. A vitaminok közül említést érdemel A-, B-, C-, és E-vitamin tartalma. Könnyen emészthető, többnyire az érzékeny gyomrúaknak sem okoz gondot. Cukorbetegek számára javasolt az étrendbe illesztése, mert remek vércukor szabályzó. Emellett jó hatással van a hormonháztartásra, a szívre, a vérnyomás kordában tartására, és a méregtelenítésben is segítségül hívhatjuk. Tehetjük salátákba, levesekbe, fogyaszthatjuk önállóan szendvicsekhez vagy főzelékekhez, keverhetjük más zöldséges-rakottakhoz; de remek kísérője a húsoknak is.

2013. január 27., vasárnap

Így spórolj a kosztpénzen: Házi morzsa készítése

Akár boltban veszed, akár otthon sütöd, mindig kimarad némi kenyér, ami sok háztartásban sajnos a szemetesben landol. Pedig nem olyan nagy ördőngösség hasznosítani, s így nem kell pénzt költened a bolti-gyakran nem túl jó minőségű- zsemlemorzsára. Mi például egy papírdobozban gyűjtögetjük, és alaposan kiszárítjuk őket.

Amikor kellő mennyiség összegyűlt, keresek pár szabad percet :). Egy konyharuhát félbe hajtok, erre teszek egy kisebb halmot, majd ráhajtom a konyharuha széleit.


Erre újabb konyharuha kerül, és egy húskolpfolóval vagy sodrófával nagy csapásokat mérek rá.

 

A kész morzsatörmeléket turmixgépbe teszem, és apróra darálom. Ezt követően fémdobozban tárolom.

2013. január 26., szombat

Lenmagvas rozskenyér kenyérsütőgépben

Mivel január óta 2-3 naponta sütünk itthon kenyeret (többnyire kétfélét), ezért folyamatosan próbálgatom a különféle recepteket. Úgy tűnik, fehér kenyérhez már megtaláltam egy jóféle alapreceptet, a rozskenyérhez azonban további kutatás kell még.

Ma egy kompromisszumos (fehér lisztet is tartalmazó) rozskenyeret sütöttem, viszont olyan remekül sikerült, hogy Férj is kijelentette: "Ez volt a legfinomabb" :) Ami újdonság volt számomra, az az, hogy eddig figyelmen kívül hagytam az alapanyagok üstbe helyezésének sorrendjét, most azonban erre is ügyeltem, és valóban befolyásolta a kenyér minőségét.

Hozzávalók

300 gr BL 80-as liszt (én szinte kizárólag csak tótkomlósi kenyérlisztből készítem)
kb. 3 dl langyos víz
1 tk cukor
1 csapott tk Bio Vegan rozskovász (elhagyható)
8 gr friss élesztő
1 csapott tk őrölt köménymag


Sül a kenyér az üstben.

Összekeverem a kétféle lisztet, a búzasikért, a rozskovászt és a köményt. A rozsliszt fehérjéi nem állnak össze sikérré, mert a növényi nyálkaanyagok megakadályozzák a nagy molekulák kialakulását. Ezért tisztán rozslisztből nem célszerű kenyeret készíteni (max. 50%), és ezért célszerű búzasikért is a keverékhez adni.
Először a langyos vizet és az olajat öntöm az üstbe. Ezt követően jön a lisztes keverék, majd az üst egyik sarkába teszem a sót, középen pedig kis mélyedést készítek: ide kerül a cukor és az élesztő. Ez azért fontos, hogy az élesztő ne találkozhasson a sóval.
Sötét színre állítom a héjszín választó programot, egyébként meg a 3 órás alapprogramot választom. Az első keverésnél figyelem, mennyire ragadós vagy ruganyos a tészta. Ha túl ragadós, kap még egy-két ek lisztet. Ha túl szárazan csapkodja a masszát az üst falához, akkor vizet kíván még.

Az első sípoláskor 2-3 ek lenmagot öntök a gépbe, amit szépen beledolgoz a kenyértésztába.

Mikor kész a kenyér, azonnal kiveszem az üstből, és farácson hagyom hűlni, nehogy bevizesedjen a héja.
  

Farácson hűl, míg fel nem faljuk :)

A rozsból készült kenyér gazdag B-vitaminban, jelentős a kalcium és magnézium tartalma. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, amely tápanyagokban gazdag és segíti az emésztést. A rozsliszt keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől, a vizet jobban magába zárja. Ebből is adódik, hogy a rozskenyér tovább marad friss állapotban.


2013. január 17., csütörtök

A kőkorszaki szaki, avagy búzafű préselés otthon

Nekiszaladtam egy egyhetes gyors búzafűlé programnak. Ehhez Luca napján vetettem ősbúzafüvet. Az ültetést speciális tőzeges földbe végeztem, olyan tálban, amiből kicsorog a felesleges víz.Naponta egyszer finoman megöntöztem, vigyázva, hogy soha ne álljon a tál vízben! Bő egy hét után már szép növekedés vette kezdetét, 10 nap után már szüretelhettem. Amit később többször meg lehet ismételni ugyanabból az ültetésből.


Kissé kőkorszaki a módszer, de -lévén nincs megfelelő présem hozzá-egy rövidebb időszakra megteszi :)

A levágott szálakat (kb.15 cm-es szálak) nejlonba tettem, és erőteljes mozdulatokkal kiklopfoltam, hogy a rostok szétnyíljanak.
Ezt követően műanyag szitába tettem, és a fűszer mozsaramhoz tartozó törővel erőteljes mozdulatokkal kipréseltem a levet.
Mérésem szerint ezzel a módszerrel 10 gr-nyi búzafűből kb 4 gr-nyi levet ki lehet préselni. Ez kevésnek tűnik, de ha először kóstolod a búzafüvet, ez is meglepő változásokat idéz elő a szervezetedben.

Én magában nem bírtam meginni, ezért egy kevés musttal higítottam. Éhgyomorra célszerű meginni!


Ha kíváncsi vagy a csodálatos búzafűlé hatásaira, vitamin- és ásványi anyag tartalmára, akkor olvass ide! :)



2013. január 6., vasárnap

Házi müzli adalékanyagok, ízfokozók nélkül


Karácsony után jócskán maradt sokféle pehely, mag és aszalvány a kamrában, így itt volt az ideje a reggelik nélkülözhetetlen szereplőjét, a müzlit összeállítani.

Egy hibája van mindössze: egyszerűen képtelenség abbahagyni a majszolását, ha rákaptál :)

Hozzávalók

250 gr pehely (lehet csak zabpehely, de bármi más is: tönköly búzapehely, hajdinapehely, árpapehely stb.)
150 gr aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, szilva, áfonya)
150 gr olajos mag (szezám, len, natúr napraforgó ill. mandula, dió stb.)
100 gr kókuszreszelék
1 marék pattogatott amarant
ízesítéshez: reszelt gyömbér, fahéj
10 ek méz
8 ek olvasztott vaj
1-2 ek barna nádcukor (el is maradhat)

Az aszalt gyümölcsöket apróra vágom, és összekeverem alaposan a magvakkal és a pelyhekkel. A vajat és a mézet óvatosan felmelegítve összekeverem, és beleteszem a fűszereket, a nádcukrot, végül összekeverem a pelyhekkel az egészet. Egy tepsibe zsírpapírt fektetek, és óvatosan beleöntöm a masszát, amit elegyengetek. 120 fokos sütőben kb. 60 percig sütöm. Vigyázni kell, hogy ne égjen és ne száradjon ki! A sütés vége felé érdemes fóliával letakarni.

Mikor kész, picit hagyom hűlni, majd kiszedem a tepsiből, leszedem róla a papírt, és összetöröm. Zárható dobozban lehet tárolni!

Ugyanebből a keverékből készíthetsz müzliszeletet is, ahhoz több méz adagolása szükséges, és akkor szeletelhetővé válik!

2013. január 5., szombat

Káposztás-mungóbabos lepénykék

A klasszikus zöldséglepényke az itthon talált maradékokból :)

A mungóbabot még kevéssé ismerik, pedig kiváló fehérjeforrás, vastartalma jelentős, valamint B- és C-vitamint is tartalmaz. Sötétzöld színű, többnyire hántolatlan formában kapható a bioboltokban.

Nagyon kellemes, gyerekbarát ízvilága van: édeskés, kissé a zöldborsóhoz hasonló ízű. Érdemes levesben vagy pástétomként is kipróbálni, és nagyon népszerű csíráztatva is.
                                 

Hozzávalók:
Kb. 200 gr mungóbab (vagy amennyi épp van)
1/4 cikk káposzta
3 fokhagyma
2 tk Himaláya só
1 ek sörélesztőpehely
2 tojás
2 ek hidegen sajtolt szójaolaj
4-5 ek víz

A mungóbabot előző éjszaka jó sok vízzel (bőven lepje el, mert felszívják magukat a szemek!) beáztattam. A káposztát és a fokhagymákat feldaraboltam. Egy mély edénybe tettem a mungóbabot, a felcsíkozott káposztát, a fokhagymát, ráütöttem 2 db tojást, sóztam, óvatosan borsoztam. Kapott még némi szójaolajat (bármilyen hidegen sajtolt olaj megteszi), némi sörélesztőpelyhet, és pár evőkanál vizet, hogy ne legyen túl sűrű a massza.

Botmixerrel pépesítettem.

Egy serpenyőbe kevés olajat tettem, felforrósítottam, majd evőkenállal lepénykéket szaggattam bele. A lepényeket kissé lelapítottam sütés közben. Amikor megszilárdult a sütött oldal (villával óvatosan ellenőrizheted sütés közben), egy sütőlapáttal megfordítottam, és újabb pár perc sütés után kész is lettek.

Feltétnek, de magában is kiváló. Kerülhet mellé pár jóféle mártogatós. Konzervatív vonalnak (pl. férjeknek), sima tejfölös borogatással is kiváló:)