2013. február 23., szombat

Tej-, tojás- és gluténmentes gyümölcskenyér

Finom és egészséges sütemény kizárólag aszalt gyümölcsökből és olajos magvakból. Az alaprecept a BioTrend magazin decemberi-januári számából való. A kenyér alapját az aszalt füge adja, de nálunk ez nem túl nyerő, így kipótoltam más aszalt gyümölccsel..

Minden aszalt gyümölcsből 100 gr-ot mértem ki: szilva, sárga barack, arany mazsola, mazsola, szárított almaszirom.

Magvakból 60-60 gr-ot számoltam: szezámmag, napraforgómag (natúr), tökmag. Mehet még bele dió vagy mogyoró is.

Ezen felül 60 gr mandulalisztet(lehet darált mandula is) és 60 gr kókuszreszeléket tettem még bele.

Fűszernek: fahéj, gyömbér, darált szegfűszeg.

Egészen apróra vágtam az aszalt gyümölcsöket (le is lehet darálni). A napraforgómag és szezámmag kivételével az összes magvat kávédarálón ledaráltam. Az aszalt gyümölcsös masszát, a darált magvakat (+ az egész napraforgó- és szezámmagot) elkezdtem összedolgozni. Belekerült még a mandulaliszt és a kókuszreszelék valamint a fűszerek is. A massza lassan állt össze (rá lehet segíteni 1-2 ek vízzel vagy kókusztejjel). Gyúródeszkán hengerré formáztam.

Fóliába csomagoltam, és egy éjszakára hűtőben pihentettem. Másnap gyönyörűen szeletelhető.


2013. február 17., vasárnap

Búzafűlé koktélok tavaszi méregtelenítéshez, léböjtkúrához

Ha nincs lehetőségünk arra, hogy több napos léböjtkúrát tartsunk, nagyon jót tesz a szervezetnek az is, ha rendszeresen fogyasztjuk az alábbi koktélok valamelyikét. 

Gyömbéres koktél
Hozzávalók: 2 alma, 1 citromkarika, 1-1 szelet kb. 2,5 cm vastag uborka és friss gyömbér, Organic Herb búzafűlé.
Elkészítés: a kis darabokra vágott hozzávalókat tegyük a gyümölcsprésbe, nyerjük ki a levét, és fogyasszuk el minél előbb!

Almás-búzafűleves koktél
Hozzávalók: 3 alma, 1 adag (Organic Herb) búzafűlé, 1-1 szelet kb. 2,5 cm vastag nyers cékla és uborka, fél érett avokádó, néhány petrezselyemlevél.
Elkészítés: tegyük a spenótot és a petrezselymet a gyümölcsprésbe, nyerjük ki a levét egy almáéval együtt, majd adjuk hozzá a céklát, az uborkát és a maradék almát és a búzafűlevet! A levet öntsük turmixgépbe, és dolgozzuk össze a darabokra vágott avokádóval! Frissen fogyasszuk el!

Vitaminbomba zöldségkoktél
Hozzávalók: 2 alma, 1 sárgarépa, 1 citromkarika, negyed sárga kaliforniai paprika, 1-1 szelet kb. 2,5 cm vastagságú uborka és nyers cékla, 1 adag (Organic Herb) búzafűlé, 2-3 közepes brokkolirózsa
Elkészítés: préseljük ki egy alma levét, dobjuk a centrifugába a többi, darabokra szelt hozzávalót is. Nyerjük ki a levét, rakjuk bele a búzafűlevet, majd a másik alma préselésével zárjuk a műveletet! Jól keverjük össze az italt, és fogyasszuk el mielőbb. Elsőre kissé zavarosnak tűnhet a koktél, de íze és értékes összetevői feledtetik a szépséghibát.


A receptek az OrganicHerb Kft facebook oldaláról származnak. Webáruházunk és boltunkban megvásárolható az OrganicHerb Kft 30 adagos búzafűleve 5500 Ft-ért!

Ne mérgelődj! Csíráztass mustármagot!

Megfázásos, influenzás időszakban jó, ha minél gyakrabban fogyasztunk mustárcsírát. Ehhez 1 evőkanálnyi magot áztassunk be egy napra, majd terítsük szét a csíráztató tálon. Naponta 2-szer öblítsük át vízzel. Kb. 2-3 nap múlva törik át a csírák a kemény maghéjat.

A mustárcsíra természetes antibiotikumként a fokozott izzadás elősegítésével csökkenti a lázat. Meghűléses betegségekben nagyon jó hatású! A mustárcsíra csökkenti az izomfájdalmat is, valamint élénkíti a keringést. 

Mindenféle gyomorbántalomra, felfúvódásra, epe- és májbántalmakra, székrekedésre is remek gyógyír!

Bőrkiütésre (hámszöveti daganatok esetén is!), hajproblémákra orvoslására is bátran fogyasszunk belőle!
A tavaszi tisztítókúránkhoz is segítségül hívhatjuk, hiszen a máj és vese méregtelenítésében hathatósan közreműködik.

Enyhén csípős, markáns, de nagyon finom ízű csíra :) körözöttbe, vajas kenyérre isteni! Mi ma egy krumplis egytálételre tettük.

Krumplis egytálétel római tálban

A római tálat beáztattam, közben sok apró krumplit megpucoltam. Az edény aljára vékony bacon vagy szalonnadarabkák kerülnek.Erre teszek egy sor krumplit. Sózom Himaláya sóval, ízesítem natúr vegamixszel, 1-2 ek sörélesztőpehellyel. Kerül rá pár darabka bacon vagy szalonna, majd újabb sor krumpli és fűszer.A tetejét rozmaringgal ízesítettem, és meglocsoltam tejföl-hidegen sajtolt olaj keverékével.

Kb.45 percet sütöttem. Tálaláskor a krumpli tetejére került mustárcsíra.



    2013. február 3., vasárnap

    Nagymama titkos almás sütije

    Nagymama titkos almás sütijének receptjét D. megkapta a 8. szülinapjára, és most sort is kerítettünk rá, hogy elkészítsük. Némileg (titokban) reformosítva, de D. el volt ragadtatva tőle.

    Hozzávalók:

    5-6 db alma
    1 db citrom
    2 tk fahéj
    1/2 bögre nádcukor
    1/2 bögre xilit
    3 tojás
    1 tk szódabikarbóna
    (1 bögre= kb. 3 dl)

    Az almákat meghámozom, kis kockákra vágom, és meglocsolom egy kevés citromlével. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával. A tojásokat habosra keverem a xilittel és nádcukorral, az olajat apránként hozzáadom, majd egy citrom héját belereszelem.

    A lisztes keveréket hozzáadom a tojásos masszához, majd miután jól összedolgoztam (nem lesz folyós!), beleforgatom az almadarabokat. Kézzel jól összeforgatom, hogy a tészta mindenütt érje.

    190 fokra előmelegítem a sütőt, közben egy nagyobb tepsit kibélelek zsírpapírral, és az almás tésztát egyenletesen beleöntöm. Aki szereti, megszórhatja a tetejét durvára vágott dióval vagy mogyoróval.
    40 percnyi sütés után kész is van.

    2013. február 2., szombat

    Felturbózott almaszósz (válogatós kölöknek) túrópuffanccsal

    Ahol nehezen fogy a zöldség vagy gyümölcs, ott a kedves anyukának minél változatosabban kell becsomagolnia akár egy egyszerű almát is.

    Nálunk ez sokszor egyszerű almaszósz formájában szokott megtörténni, amit némileg felturbózok, hogy tartalmas is legyen. Ehhez egy nagyobb almát sütőben megsütök (héjastól), majd rizstejjel pépesítek. Egy picit forralom, közben ízesítem 1-2 tk xilittel, egy csipet gyömbérrel és fahéjjal, és belekeverek 1 ek pattogatott amarantot. Ha tovább akarom sűríteni, akkor 1-2 tk tönkölylisztet elkeverek kb 0,5 dl zabtejszínben, és folyamatos keverés közben ezt is hozzáteszem.

    Túrópuffancsot adok mellé:
    20 dkg túró
    2 tojás
    1 ek bio margarin
    10 dkg tk. tönkölyliszt
    1 csipet só
    1 ek sörélesztőpehely

    Összegyúrom a hozzávalókat, ha kell, adok még mellé lisztet, hogy jól formázható legyen.
    Kis pogácsákat készítek belőle, ezeket először lisztbe, majd tojásba és  morzsába forgatom. Nagyon kis olajon kisütöm őket.