2013. április 21., vasárnap

Hamis ráksaláta avagy leánykori nevén, sárgarépás szendvicskrém

A baksi Egészségnapra készítettem ezt a friss, gyors kenyérrevalót. Még a legfinnyásabbaknál is sikert aratott.

Hozzávalók

3-4 db közepes sárgarépa
1 maréknyi füstölt reszelt sajt
2 ek tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 csipet cayenne bors
Himaláya só

Kis lyukú reszelőn lereszeltem a sárgarépát, megsóztam, és pár percig pihentettem. Kinyomkodtam belőle a felesleges levet. Hozzáreszeltem a sajtot is.
Elkészítettem az öntetet: a tejfölbe belereszeltem a fokhagymát, ízesítettem borssal és sóval, majd ráöntöttem a sárgarépás-sajtos keverékre. Egy éjszakát pihent a hűtőben.

2013. április 6., szombat

Citromhabos tönkölyszelet

Vasárnapi ebédhez kézült, és nagy sikert aratott. Mivel cukormentes, és a tésztája nagyon vékony, így egyapró kockát a diétázók is megkóstolhatnak

A tészta hozzávalói:
2 pohár fehér tönkölyliszt (kb. 5 dl)
10 ek bio margarin
3-4 ek xilit

A töltelék hozzávalói:
4 tojás
5-6 ek xilit porcukor
6 ek citromlé
8 ek olvasztott bio margarin
1-2 tk reszelt citromhéj
fagyasztott málna

A süti habjához:
230 gr mascarpone
230 gr tejszín
1 tasak Amylon bio vaníliás cukor
kevés citromlé
2 ek xilit porcukor

Miközben a langyosra olvasztott margarint és a xilitet habosra keverem, előmelegítem a sütőt 180 fokra. A margarinos-nyírfacukros keverékhez hozzáadom a lisztet, és egynemű tésztává gyúrom. Egy nagyobb tepsit kibélelek zsírpapírral, és vékonyan kínyújtom benne a tésztát. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm.

Mikor elkészült a tészta, kiveszem a sütőből, és elkészítem a krémet. A málna kivételével mindent összekeverek, majd egyenletese elterítem a meleg tésztaalapon. Visszatolom a 180 fokos sütőbe, és további 20 percig sütöm.

Mikor kész, kiveszem újból, és végül elkészítem a habot. Megpakolom málnával a sütit, és erre kanalazom a kemény habot. A süti tetejét pár szem málnával díszítem.

Tavaszi salátafőzelék mazochistáknak

Vannak elméletek, mely szerint salátafőzeléket csak a mazochisták esznek. Nos, én vállaltan közéjük tartozom. Mint ahogy a spenót- és sóskafőzeléknek is nagy barátja vagyok. Tavasz környékén akár hetente is képes vagyok egy lábosnyit bekanalazni. És persze, ami még szuper benne, hogy tényleg pillanatok alatt el lehet készíteni. Tegnap sült tofuszeletek, ma fasírt került mellé.

                                                                 Hozzávalók
1 fej saláta
1 kis pohár joghut/kefír
2 ek tk. tönkölyliszt (vagy zabpehelyliszt)
himaláya só
1-2 tk xilit(nyírfacukor)
2-3 gerezd fokhagyma
citrom vagy almaecet

Alaposan megmosom a salátaleveleket, és annyi vízben, amennyi épp, hogy ellepi őket, felteszem forralni. Sózom, teszek mellé fokhagymát. Amintt elkezd forrni, azonnal elzárom, és összeturmixolom.

A kefirben(joghurtban) csómómentesre keverem a lisztet, teszek hozzá a saláta levéből is, és folyamatos keverés mellett (nehogy csomós legyen), sűrítem. Végül ízesítem citromlével, és ha túl vad lenne az íze, szelidítem némi nyírfacukorral.