2013. július 16., kedd

Gabonával töltött tök

Igen, végre ennek is elérkezett az ideje: hatalmas tök kandikált ki a még hatalmasabb levélbokor alul. És nyilvánvalóvá vált a fájdalmas igazság: amit hetekig dinnyeként pátyolgattunk, az valójában tök volt. No, nem mondom azt, hogy kígyót melengettem a kebelemen, de kétségtelen, hogy a család csalódottan vette tudomásul az elcserélt magvak esetét. Így jár ugyebár a kezdő vidéki háziasszony...

Mindenesetre, ha már így alakult, gyorsan az ebédlőasztalon végezte. Igaz, én szívesebben készítettem volna igazi tejsavóval készült kapros tökfőzeléket, de ezt rajtam kívül senki nem engedte volna a tányérjára kanalazni. Így töltött tök lett belőle.

Hozzávalók (kb. 2-3 személyes adag)

1 közepes, zsenge tök
2 marék árpapehely
2 marék zabpehely
Himaláya só
1/2 bögrényi szójagranulátum
natúr vegamix
2 tk őrölt pirospaprika
1 mk kömény
1 gerezd fokhagyma
1 tojás

A tököt villámgyorsan megpucoltam, kettévágtam,  kibeleztem, és rövid időre lesóztam. Közben elkészítettem a tölteléket: a szóját kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntöttem, és sóval, natúr vegetával fűszereztem. Amíg megduzzadtak a szemek, addig feltettem főni a pelyheket annyi vízben, ami ellepte. Ezt is enyhén sóztam, és puhulásig főztem-kavartam.
Mikor kihűlt a pehelykeverék, kinyomkodtam a felesleges vizet a szójáról, és összekevertem vele. Hozzáütöttem egy tojást, belenyomtam egy fokhagymát és alaposan megfűszereztem.

A tököt megtöltöttem a keverékkel, pár kanálnyi natúr joghurtot is kapott a tetejére, végül kevés reszelt sajt került rá. Az előzőleg felmelegített (180 fok) sütőbe tettem, kevés forró vizet öntöttem alá, és lefedtem alufóliával. Nagyon hamar megpuhult (kb.15 perc elég is volt), néhány percig fólia nélkül is pirítottam.

2013. július 9., kedd

Nyári frissítők búzafűléből

Frissítő búzafű shake

Hozzávalók:

- 0,5 dl búzafűlé
- 1,5 dl ananászlé
- 3 friss mentalevél
- jégkocka
Elkészítés:
Keverjük össze az alapanyagokat és máris fogyasztható.



Búzafűlé almával

Hozzávalók:

- 2-3 feldarabolt alma
- 1 – 1,5 dl búzafűlé
   - ízlés szerint ¼ csésze víz

Turmixoljuk össze a hozzávalókat! Az egyik legnépszerűbb koktél a búzafüvet fogyasztók között.




A zöld csoda

Hozzávalók 2 főre:

- 2 narancs
- 1 banán
- 1 zöldcitrom (lime)
- 12 db összezúzott jégkocka

Turmixoljuk össze a hozzávalókat! A harmonikus íz kedvelőinek!