2013. augusztus 19., hétfő

Isteni almalé minimál cukorral

Annyi az alma, mint égen a csillag. A házunk előző tulaja, almafákkal akarta megoldani a gyümölcsfa telepítést, így 5 nagy fa ontja magáról a termést, amit  persze nem győzünk enni. Készült már több tízliternyi almalé, almaszörp, almalekvár és persze a klasszik  aszalt alma.

Ez az almalé roppant egyszerű, nem sokat kell vele bíbelődni. Egy dologra kell figyelni, nehogy menet közben az almaléből almabor váljék :)

5 kg almát alaposan megmostam, kimagoztam, majd héjastul felszeleteltem (minél vékonyabb, annál jobb). 5 liter vízbe elkevertem 500 gr gyümölcscukrot (aki édesen szereti, az persze turbózhatja tovább) és 2 dkg citromsavat. Ebben a vízben áztattam 2-3 napig a felszeletelt almát, sötét, hűvös helyen. Naponta többször elkevertem. Ha megoldható, célszerű hűtőben tartani, mert nagy melegben 2 nap alatt is fel tud forrni.

2 nap múlva leszűrtem a levet. Rögtön fogyasztható. Ha télre is szeretnél elrakni, forralj rajta egyet, tedd csírátlanított üvegekbe, és dunsztold!