2014. január 19., vasárnap

Epres süti Kilófaló lisztből (tej-és tojásmentes)

Egy év telt el, és egy évnyi kemény munka a hátam mögött: torna, izzasztó kardio edzések, majd fél éve egy
új szerelem: a futás.

Így 65 kg-ról elértem a hőn áhított 52-53 kg-ot. Mivel heti egyszer-kétszer továbbra is szeretnék némi sütit vagy csokit vételezni, ezért maradt a heti min. 30 km-nyi futás, és 45-50  km-nyi bringázás. 

Sütiből szívesebben eszem a szénhidrátszegényebb verziót, és ehhez nagyon jó alapot adnak a Kilófaló lisztek. Ez a mostani sütemény a kelt tésztás Kilófaló lisztből készült, mert épp ez volt kéznél, de tökéletesen megfelel hozzá az alap lisztkeverék is. 

Tej-tojás ész szójamentes!

Hozzávalók

80 g bio margarin (Alsan)
150 g természetes édesítőszer (nálam: 75 g fruktóz és 75 g xilit)
1 kk szódabikarbóna
1,5 dl növényi tej (nálam rizstej)
30 dkg eper (én fagyasztottat használtam)
1/2 kk őrölt fahéj

A margarint habosra keverem a fruktózzal és xilittel, és beleteszem a fahéjat, végül hozzáöntöm a langyos tejet. A lisztet összeszitálom a szódabikarbónával és a sütőporral, és hozzákeverem a margarinos-cukros masszához. Végül az epret óvatosan beleforgatom (mivel fagyasztott volt, előtte felengedtem).
Sütőpapírral bélelt kisméretű tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben (kb.175 fok) megsütöm. 
A Kilófaló liszteknél észrevettem, hogy némileg több időt vesznek igénybe sütéskor, főleg, ha gyümölccsel kombinálom őket. Ez a süti is jó 40-45 perc alatt készült el.

Az eredeti receptet, amiből az én verzióm készült, itt találtam.