Mostanában annyi hülyeséget és hihetetlennek tűnő tanácsot olvastam szódabikarbóna-sütőpor témában, hogy úgy gondoltam, itt az ideje nekem elmélyülnöm ebben a témában.
Sütőpor vagy szódabikarbóna?
A sütőpor tulajdonképp annyiban tér el a szódabikarbónától, hogy
a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) mellett egyéb segédanyagokat is tartalmaz, amelyek
szabályozzák magának a szódabikarbónának a működését.
A szódabikarbónáról (amit régen brózának is hívtak nagyanyáink) azt
kell tudni, hogy savas közegben és hő hatására (tehát ha például ecet,
aszkorbinsav, citrom, méz, író) van a közelében, széndioxidot termel, amiből
légbuborékok jönnek létre. A buborékok pedig szépen megemelik a tésztát (
piskótát, süteményeket, kenyereket)
A tészták textúrája szép lyukacsos lesz.
Ha azonban nem tartalmaz a tésztánk semmilyen savas alapanyagot,
akkor sem kell megijedni: a szódabikarbóna ideális hőmérsékleten (200-250
fokon) pusztán a hő hatására is széndioxid termelésbe kezd.
Ha el akarod kerülni a
szappanos mellékízt
Tehát: a szódabikarbónát főként olyan
tésztákhoz érdemes használnod, amelyeket forró sütőben kell elkészítened. Ha
nem elég forró a sütő, akkor bizony előjöhet az a kellemetlen mellékíz, ami
miatt sokan tartanak a szódabikarbónától.
Az adagolásra is célszerű odafigyelni,
ha nem akarjuk megízlelni a szódabikarbóna szappanos mellékízét:
Általánosságban elmondható, hogy 0,5 kg
liszthez 1 teáskanál szódabikarbóna elég.
Tökéletesen
helyettesíti a sütőport a következő keverék is
1 rész szódabikarbóna
1 rész kukoricakeményítő
2 rész borkősav (por formájában tudod
megvenni, pl. Dr Oetker, Haas)
De mi a szösz az a foszfátmentes sütőpor?
A
foszfátmentes sütőporból hiányzik a dinátrium-difoszfát kacifántos elnevezésű stabilizátor, ami emésztési panaszokat, bélirritációt okozhat az érzékenyebbeknél.
Helyette borkősav van benne, tehát tulajdonképpen a fent leírt sütőpor helyettesítő
receptem is hasonló összeállítású.
Gyerekeknél érdemesebb ennek a használata.
.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése