Először anyósomtól láttam, hogy a padlizsánból krémet lehet készíteni, és tulajdonképpen millió variációban lehet az alapanyagokkal játszani.
Ő aztán nem lacafacázott: több kilónyiból készített kenceficét, amit csavaros üvegben sorakoztatott fel a hűtőben.
Előttem van a kép, ahogy ráérősen uzsonnázott a drogéria pultja mögött hatalmas karéj padlizsánkrémes kenyeret. Néha megkérdezték a vevők, mit eszik, ilyenkor készségesen vágott egy padlizsános katonát nekik is.
Szerettem ezt a közvetlenséget.
A padlizsán a visszavonhatatlan ősz és szép emlékek szimbóluma számomra. És a padlizsánkrém a ráérős hétvégi reggelik non plus ultrája.
A padlizsán a visszavonhatatlan ősz és szép emlékek szimbóluma számomra. És a padlizsánkrém a ráérős hétvégi reggelik non plus ultrája.
Jelentős ásványi anyagai a kálium, a foszfor, a magnézium és a kalcium, kiemelkedő C-és K-vitamin forrás. De persze, kit érdekel mindez. Egész egyszerűen finom.
Hozzávalók:
1 közepes padlizsán
2 ek kókuszzsír
1/2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek magkeverék
A padlizsánt kissé megszurkálom villával, és sütőrácson megsütöm.
Lefejtem a héját, és a belsejét turmixgépbe rakom. Közben kókuszzsíron megpárolom a vöröshagymát, majd a végén rádobom a fokhagyma gerezdeket is. Ezt a keveréket is hozzáöntöm a turmixgépben várakozó padlizsánra. Szórok rá 1 csapott evőkanálnyi vegyes magkeveréket, és addig turmixolom, amíg krémes állagú nem lesz.
Hűtőben tárolom. Bár többnyire nem kell hosszú tárolási idővel számolni, mert hamar fogyatkozik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése