2015. július 30., csütörtök

Hajdinás dödölle lilahagymával


Ahhh...van a hajdina. Amit én nem nagyon szívlelek. 

Pedig tudom , hogy nekem különösen fontos lenne hetente többször is ennem, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően lassabban szívódnak fel a benne található szénhidrátok, így a vércukor szintet sem emeli meg olyan mértékben, mint pl. a fehér lisztekkel készült ételeid.

Most -ahogy a hajdináról gondolkodom- mégis kimondhatjuk:  szökő évente egyszer teszek vele egy próbát.

Most is tettem. De nem bántam meg.




Ezek a hozzávalók kellettek:

2 db közepes krumpli
1 csészényi hajdina
2-3 nagyobb lilahagyma
hidegen sajtolt olaj
só, majoránna, kakukkfű
opcionálisan: sajt és tejföl

A hajdinát bő kétszeres mennyiségű forró, sós vízben megfőztem. Mikor félpuha volt, elzártam a gázt, és fedő alatt elkészült.
Közben héjastul megfőztem a krumplikat is, majd lekaptam róluk a héjukat, és összetörtem, hogy hűljön.

Ezalatt ipari mennyiségű lila hagymát pároltam egy kevés sóval.

És a végkifejlet: összekevertem a a hajdinát a krumplival, sóztam, fűszereztem. Végül evőkanállal nagyobb galuskákat szaggattam, és egy tűzálló tálba raktam valamennyit. Megborítottam tejföllel és megszórtam reszelt sajttal. Negyed órára előre melegített sütőbe került.

Tálaláskor nagy kupac párolt lilahagyma került melléjük.

2015. július 28., kedd

Tömött karalábé almás répasalátával


A karalábé nálunk elég gyönge lábakon áll. A lányom kiborul a ténytől is, hogy ilyen zöldség létezik, a fiam pedig csak rántva tudja a szájában elképzelni.

Most azonban úgy keltem reggel, hogy töltött karalábét van ehetnékem, és nem engedtem a fokozódó nyomásnak ("És nekünk mit főzöl???")

Érdekes, hogy anyám soha nem csinált ilyen ételt, nálam időnként felkéredzkedik az étlapra.

Egy kicsit elszöszmötöltem azzal, mivel is legyen töltve a karalábé, végül ezek lettek a hozzávalók:

4 db zsenge karalábé
15 dkg darálthús
1 kis fej hagyma
1/2 csésze bulgur
1 marék zabpehely
1 tojás
1 Cocomas kókuszkrém

borsikafű

A karalábékat megpucoltam, félbevágtam, és óvatosan kikapartam a belsejüket.

A bulgurt megpirítottam egy kevés kókuszzsíron, majd felöntöttem kétszeres mennyiségű sós forró vízzel.

Közben a hagymát megdinszteltem, rádobtam a darált húst, amit sóztam és borsikával fűszereztem. Mikor kész lett a hús, összeházasodott a bulgurral, és együtt hüledeztek.

Kaptak egy tojást a nyakukba, és egy maréknyi zabpelyhet is, hogy még szorosabb legyen a kapcsolatuk.

A karalábékat megtöltöttem, és egy nagy lábos aljába felsorakoztattam őket. A lábosba 1 Cocomas és annyi víz került, hogy a karalábék peremét épp, hogy elérte.

Fedő alatt 1 óráig pároltam őket.

Mellé salmás répasaláta került:

Négy közepes almát és 2 sárgarépát megpucoltam. Lereszeltem őket. Öntetnek 1/2 citrom leve, 1/2 doboz joghurt (kis poharas) és egy kevés eritrit is megtette.

Mi meg megettük. A lányom is.
(no, jó. A fiamnak csak rántottam ki 3 szeletet)


2015. július 26., vasárnap

Pofonegyszerű paleo zsömlécskék 5 perc alatt

Paleos fórumokon többször is beleszaladtam ebbe a receptbe, és -mivel nem volt itthon semmilyen pékáru- gondoltam, teszek egy próbát. Az alapanyagok összekeverése és a sütés összesen 5 percet vett igénybe!

Én kókuszlisztet választottam alapnak, de ki lehet próbálni lenmagliszttel, zabpehelyliszttel is

2 zsömlét(4 fél zsömlét) készítettem:

2 evőkanál kókuszliszt
2 evőkanál útifűmaghéj
2 tojás
5 ek víz
1 nagy csipet só
2 kávéskanál sütőpor
Kevés kókuszzsír a kenéshez

Először összekevertem a száraz hozzávalókat, majd egy külön edényben a nedves hozzávalókat. Végül a nedves hozzávalókat hozzákevertem a száraz alapanyagokhoz.

Egységes masszává gyúrtam, és négy egyforma darabra szedtem.

4 kisebb üveg kompótos tálkát kikentem vékonyan kókuszzsírral, és az alján elegyengettem a gombóckákat.

2 percig sütöttem (med.high fokozaton-tehát nem teljes fokozaton). Ettől tovább nem érdemes, mert nagyon kiszáradhat!

Egy 28 km-es futás után tojással megrakott paleo zsömle és görög saláta vegyes magvakkal :)



2015. július 24., péntek

Csodaitalok gyomorégésre: Salvus víz és Libapezsgő


Gyomorégés. Ez sokunknak problémája, ugye? Idegeskedünk, érzékenyebbek vagyunk a fűszeres, túl meleg ételekre. Vesszük az ilyen-olyan savlekötőket, gyógyszereket, miközben -az étrendi változtatásokon túl- csak nagyanyáink ősi praktikáihoz kellene folyamodnunk.


Például a gyógyvizekhez

A gyógyfürdőkbe járás, a gyógyvizek lassú kortyolgatása (szigorúan sétálás alatt) régi bevált gyógymódok voltak. A házi patikában is sokaknál akadt egy-egy üveg gyógyvíz.


Itt van például a Salvus víz. A párom gyakran küzd ideges gyomorproblémákkal, savtúltengéssel. Ez főleg stresszesebb időszakokban jelentkezik nála. Amikor már érzi, hogy baj lesz, elkezdi kúraszerűen alkalmazni (minden főétkezés előtt iszik belőle). A hatás azonnali.

Talán nem is tudjátok, de a Salvus víz összetételét tekintve a világon egyedülálló, hiszen igen magas összes oldott anyag tartalmú (22.989 mg/l) gyógyvízről van szó.

De vannak jól bevált házi szerek is a gyomorégés megszüntetésére

A Libapezsgő receptjét a héten találtam Réka újságjában.

Hozzávalók: 2,5 dl szobahőmérsékletű víz, 1 ek cukor, 1 ek 10%-os ecet, 1 tk szódabikarbóna. Szórd a cukrot a vízbe, és keverd el, amíg teljesen feloldódik. Add hozzá az ecetet, majd  a szódabikarbónát is keverd el benne, mert felpezseg. Már ihatod is!

2015. július 23., csütörtök

Villámgyors bazsalikomos, paradicsomos-sajtos kölestészta

Diéta van. No, nem az az ortodox-féle, de azért nagyobb odafigyeléssel zajlik az étkezés, mint korábban.

A szeptemberi versenyig (80 km-es ultrafutás) még kb 2-3 kg-t le kell adjak ahhoz, hogy jól bírjam a terhelést.

A márciusi BSzM-re (Balaton Szupermaraton) sikerült 52kg-val indulnom, aztán a négynapos versenyen még 6 kg  lefutott rólam. Persze-mondanom sem kell- a verseny utáni lazább futások mellett szép lassan felkúsztam 58-59 kg-ig, ami még nálam is rendesen feszegeti a határokat.

Mondjuk ki egyértelműen: pocakot növesztettem. Mostanában azon izgultam, meg ne kérdezze valaki, mikorra várjuk a 3. gyerek érkezését :P

Szóval: fegyelmezett-napi 5- étkezés, teljes péksütemény-tilalom. No krumpli,no fehér tészta, no fehér kenyér. A cukormentes étkezés már alap.

Most csatlakozott hozzám férjuram is, akinek szerényebb igényei vannak(ti.100 kg alá akar menni :D). Így ma a szeme sem rebbent, amikor kölestészta volt ebédre.

Ezt a jó kis tésztát most találtam: útifűmaghéjból és köleslisztből készült. Jóval szerényebb ch tartalommal, és meglepően jó ízzel. Fel is került a webáruház kínálatába ;)

Nyáron mi más készülhet, mint egy rémegyszerű-és nálunk abszolút gyerek-kedvenc- paradicsomos-sajtos tészta.

A tésztát megfőztem, közben elkészítettem a paradicsomos szószt: sűrített paradicsomot (kb. 2 dl) elkevertem 1 ek hidegen sajtolt olajjal, sóztam és megszórtam bazsalikommal. Összekevertem a tésztával.

A tepsi aljába tettem a tészta felét, erre paradicsom szeleteket fektettem(előtte lehúztam a héjukat), erre egy sor reszelt sajt, majd tészta. A tetejére megint reszelt sajt került.
Mehet a sütőbe.10-15 perc alatt összesütöttem.



2015. július 22., szerda

Hűsítő ételek- avagy mit egyél, hogy lehűtsd magad?



            
     ·        A fehérjedús táplálékok közül:szójatej, tofu, a tenger gyümölcsei; kerüld a vörös húsokat és a belsőségeket, melyek melegítő hatásuk miatt nyáron nem ajánlottak
·         A hüvelyesek közül: borsó és mungóbab
·         A gabonafélék közül: kölest, árpát, vadrizst zöldfűszerekkel ízesítve.
·         Válaszd ezeket a gyümölcsöket:  az eper, az alma, a citrom, őszibarack, málna, ribizli, megy, faeper, földiszeder, kivi, citrusfélék, dinnyék
·         A zöldségfélék közül: uborka, a saláta, a paradicsom, a brokkoli és a retek, uborka, saláták, levelek- spenót, sóska, kínai kel rebarbara, jégsaláta, zsázsa, mángold, cukorborsó, brokkoli, karfiol, padlizsán, kel, fehér retek, zeller, spárga, édes paprika, paradicsom, csírák
·         Erjesztett tejtermékek: joghurt, kefir, aludttej.
·         Olajok: olíva, szezám, napraforgó, búzacsíra.
·         Keserű ízű ételek: cikória, pitypang, keserű gyógynövényteák, fekete tea, zöld tea
·         Fűszerek: petrezselyem, menta, citromfű

Tudtad?
A kék, zöld vagy lilás árnyalatú ételféléktől hűtő hatást remélhetsz. A piros vagy sárga héjú alma helyett most zöld almát vásárolj, és a gyakoribb piros ribizlit cseréld az ízletes fekete ribizlire, áfonyára.

Nyáron meleg tea? Igen!

A jégben hűtött italok, fagylaltok, jégkásák csak pár percig hűsítenek, ám hosszú távon többlethő termelésére késztetik a szervezetet. Nem véletlenül fogyasztanak az ázsiai lakosok nyáron is meleg teát. Próbáld ki! hiszen a kezdeti melegérzés után a tested hőmérséklet-csökkenéssel válaszol.

2015. július 20., hétfő

Mit adjak neki? Avagy a Rosszul Evő Gyerek kálváriája és a Cukkinifasírt esete



Lehet tippelni, melyik a mi kölkünk :D
Benci tavaly a bölcsiben: itt még a tányért sem engedte maga elé rakni

No, az van, hogy nálunk újabb kísérlet vette kezdetét, hogy a kisebbik gyerkőcöm átálljon végre a fényevők táborából a Normálisan Evők táborába. Ez elég kemény meló, mivel 2 éves kora óta igencsak beszűkült a "szeretem-ételek" köre. Tudniillik: gyakorlatilag teljesen elutasítja a zöldségeket és gyümölcsöket.

Ez nem kevés fejtörést és idegi problémát okoz nálam, de már elég jól kezelem a dolgot (az óvodában is elmúlt a pár hétig tartó álmélkodás, és a "mibőlélezagyerek" sápítozás).

Most nyár van. És itthonról dolgozom. És Bence is itthon van velem. Így eldöntöttem: szigorú leszek, és legalább a kóstolás szintjén ki kell próbálnia minden ételt, ami elé kerül.

Vagyis: asztalhoz parancsolom, és ő is kap mindenből, amiből mi is eszünk. Korábban ebben túl megengedő voltam: nem raktam elé levest, mondván, úgysem szereti. Vagy egyenesen mást főztem neki. Bíztam abban, hogy ha nap mint látja, mit eszünk (márpedig nálunk elég tekintélyes mennyiségben fogy a zöldség-gyümölcs),akkor előbb-utóbb betörik. Hát, nem. Nem és nem akar betörni.

Csakhogy ebből most elég! Fellázadtam pár hete.

Mit mondjak? Egész jól fogadta. Míg korábban sokszor kiült az undor az arcára, vagy ne adj'Isten ki is köpte a neki nem tetsző dolgokat, most készséggel belemegy abba, hogy 2-3 falatot megkóstoljon olyan szörnyűségekből mint a dinnye vagy a paradicsomleves :D

Wow! A héten evett kölest, barackot, gombalevest, barna rizst. Ez korábban elképzelhetetlen volt.

Gyerekek! 89 Ft-ért vetem két közepes cukkinit a zöldségesünknél. Ilyenkor vétek, ha nem vásároltok belőle. Nálunk-a rántott karfiol mellett- ez az egyetlen zöldség, amit valamilyen módon magától meg szokott enni a mi kölkünk.

Ezt elsősorban Cukkini fasírt formájában szoktuk elé csempészni. És igen! Nyerő a dolog!

Tehát:

2 kisebb cukkini
1 közepes krumpli
2-3 ek zabkorpa
2-3 ek zabpehely
1 tojás

1 gerezd fokhagyma
1 ek tejföl/joghurt
ízlés szerint fűszerek: nálunk ez most majoranna volt

Lereszeltem a zöldségeket, enyhén lesóztam, majd kinyomkodtam őket. Összekevertem a hozzávalókat. Nem kell túl kemény állagúnak lennie a masszának. Sütéskor szép kéreg keletkezik a fasírton, és szétesés nélkül meg fogod tudni fordítani. Kókuszzsírban sütöttem.

Nálunk mezítlábasan ette. (Egyelőre ugyanis azzal is gondunk van, hogy példának okáért kétféle dolog kerül a tányérjára).

Mi bazsalikomos bulgurral.

2015. július 19., vasárnap

30 fok felett! 30 perc alatt! Hardcore Zabpalacsinta

A gyerek hosszas könyörgésének engedve palacsinta készült ma ebédre.

Nekik a klasszikus verzió, nekem a hard, zabpalacsinta.

Az övékéhez teljes kiőrlésű tönkölylisztet kevertem felesben fehér búzaliszttel és 2 ek zabkorpával,
ehhez ütöttem 1 tojást és szódával higítottam fel.

A zabpalacsinta még puritánabb lett, és még kevesebb cécóval készült (ez a mennyiség 2-3 embernek is elegendő!)

kb. 100g zabkorpa
1 tojás
3 dl ásványvíz
1 csipet só
1 ek kókuszolaj

A hozzávalókat összekevertem, és pár percet állni hagytam. Sütés előtt a kókuszolajat felmelegítettem, és a masszához kevertem.

A palacsintamasszát kis fejű merőkanállal adagoltam a serpenyőbe. Beleöntöttem egy adagot, és óvatosan elterítettem.

A sütéskor egy dologra kell csak ügyelni: türelmesen megvárni, míg átsül a palacsinta-enélkül ugyanis szétesik, amikor át akarod fordítani.

Én kisebb darabokat sütöttem, de majd' 3 percig sütöttem az egyik, és 2 percig a másik oldalt.

Így csak egy konyhai lapáttal könnyedén át lehet fordítani.

Mivel tele vagyunk nyári almával, így almás töltetlékkel készült. Reszelni nem volt kedvem, ezért a 4-5 kisebb almát megpucoltam, kisebb darabogra vágtam,és zepterbe tettem. Rászórtam 2 ek eritritet, egy csipet sztíviát, kevés fahéjat és egy fél citrom levét rácsavartam.Addig pároltam fedő alatt, míg egynemű, sűrű massza nem lett. ezzel töltekeztünk.


2015. július 18., szombat

Gyorsan finomat reggelire: Ropogós házi áfonyás müzli

Reggel férjuram "müzlit szeretnék enni" felkiáltással rohant be a konyhába, így kb. 20 perc alatt összeraktunk egy isteni áfonyás müzlit.


A hozzávalók:

250 g zabpehely
100 g aszalt vörös áfonya
1 ek chia mag
100 g vegyes magkeverék(lenmag, napraforgó, szezámmag stb.)
1,5 dl méz
1 dl kókuszzsír

Először óvatosan meglangyosítottam a kókuszolajat és a mézet (ne forrald!), és jól összekevertem őket.
Ráöntöttem a keveréket a zabpehelyre. Egy tepsire zsírpapírt dobtam, ezen szétterítettem az olajos-mézes zabpelyhet.

Sütőben kb. 15 percig pirítottam a pelyheket, néha átkavartam. Amikor már szinte ropogósak lettek, kivettem, és összekevertem az áfonyával és a magvakkal.

Miután kihűlt, hűtőben tároljuk!




2015. július 17., péntek

30 fok felett! 30 perc alatt! Gyors nyári ebédek: Gombaleves és mákos tészta chia maggal

Amióta itthon dolgozom, és 30 fok fölé szalad a hőmérő higanyszála, nem vagyok hajlandó 30, azaz harminc percnél többet eltölteni a tűzhely mellett.

Gyors és praktikus ételek készülnek, olyasmik, amiket anyu is csinált, csak bizonyos alapanyagokat cserélek ki bennük :)

Ma például rém egyszerű volt a dolgom:átszaladtam a nálunk épp most berendezkedő zöldségeshez, Zsolthoz, és vettem 1 csokor petrezselymet és 4 db nagyobb gombát.

Ebből készült egy gyors nyári gombaleves (bő 2 személyes adag):

1 doboz Cocomas
1 csokor petrezselyem
4 nagy fej gomba

1 kis hagyma
1 ek kókuszzsír

A kókuszzsíron megpirítottam a hagymát, rádobtam a felszeletelt gombát, egy kicsit pirítottam tovább.
Felöntöttem Cocomassal és egy kevés vízzel. Sóztam. Egyet forrt, elzártam a gázt, és megszórtam egy csokor apróra vágott petrezselyemmel. Kész.

Míg a leves készült, feltettem a vizet a : Mákos tésztának

A mákos tésztát annyiban reformosítottam meg, hogy teljes kiőrlésű tönkölytésztából készült, cukor helyett pedig eritritet daráltam meg, amihez egy kevés sztíviát kevertem.

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az eritrit nagyon nem ad édes ízt, pedig jómagam egyáltalán
nem vagyok édesszájú. Ezért, amikor felbontok egy zacskó eritritet, már úgy öntöm bele a cukortartóba, hogy rögtön hozzákeverek egy kevés sztíviát.

A mákos tésztát felturbóztam egy kis chia maggal is (1 evőkanálnyi). Szinte észrevétlenül eltűnik a darált mákszemek közt.

Tudtátok, hogy milyen magas a Chia mag fehérje tartalma? Én magam is meglepődtem: 100 g-ban 21 g-nyi fehérje van. Ez elképesztő mennyiség!

Tényleg érdemes minden nap fogyasztani belőle (én. pl müzlibe mindig keverek). Meg mákos tésztába :D