A Szőlős ultra után kezembe landolt egy szuper gasztro magazin(goodfood) áprilisi száma (pontosabban a rajtcsomagban találtam rá), amire rögvest lecsaptak a gyerekek, és kinéztek belőle egy gyümölcshabos süteményt.
Én meg-szokásomhoz híven- kissé átvariáltam ,és megreformáltam.
Hozzávalók
A habhoz
500 g fagyasztott gyümölcs (eper, málna, szamóca, szeder akár vegyesen is)
3 db tojásfehérje
ízlés szerint xilit vagy eritrit
300 ml jó minőségű(sűrű) tejszín felverve (Soyatoo habsprével lehet tejmentesen megcsinálni)
A tésztához
100 g
Szafi Fit süteményliszt
100 g
xilit
2 db egész tojás
1 1/4 teáskanál
foszfátmentes sütőpor
300 ml zsíros tejszín
1/4 mokkáskanálnyi
Stabark (az alapreceptben zselatint kellett adni a fixáláshoz)
Behergeltem a sütőt 180 fokra, közben elkészítettem a tésztát: xilitet kikevertem a vajjal, majd hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet és a tojásokat. Ha kisebb tojásokhoz jutsz, akkor a liszt miatt célszerű 3 db-ot használnod!
Sütőpapírral kibélelt formába öntöttem. Célszerű tortaformában sütni ( a recept 24 cm-es tortaformát javasol). Ment a sütőbe, és amíg sült elkészítettem a habot.
Kis lángon felmelegítettem a fagyott eperszemeket, nagyon kevés xilittel édesítettem, majd leturmixoltam. Hozzákevertem a Stabarkot (még melegen). A tojásfehérjéket kemény habbá vertem (aki szeretne még plusz édes ízt, ezt is megédesítheti), majd beleforgattam a gyümölcspürébe. Végül a habbá felvert tejszínhabot tettem bele.
A megsült tésztát kivettem, rácson hagytam hűlni, majd óvatosan félbevágtam. A sütőpapírt ne vedd le!
Kanalazd a habot a tortaalapra, majd óvatosan tedd rá a tetejét. A tetején továbbra is maradjon a sütőpapírt!
Ezután fél órára mehet a mélyhűtőbe, épp csak annyit, hogy szilárdabb állaga legyen.
Célszerű várni a felvágással, hogy jól egymásra találjanak a hozzávalók. Másnapra volt a legszebben szelhető.
Én nem szeretem, ha túl édes, így valószínűleg legközelebb a tésztába kevesebb édesítőt teszek, hiszen magában a süteménylisztben is van eritrit.