2015. október 29., csütörtök

Őszi bűnözés a teraszon: Nyers poharas zabkrém




Keress egy 2.5 dl-es bögrét, és komótosan kezd el összeönteni a következőket:
1 bögre cukrozatlan mandulatej
1/2 bögre natúr joghurt
1 ek cukormentes kakaópor
csipet só
2-3 ek xilit(ha édesen szereted, tehetsz bele többet is)
1 bögre zabpehely
1/4 bögre Natura tejsavó fehérje (lehet helyettesíteni bármilyen fehérje porral, vagy apróra tört zabpehellyel)
Oszd szét legalább két kis ibrikbe  vagy pohárkába, majd küldd egy éjszakára a hűtőbe pihenni.
(az eredeti receptet a Bioheal oldalán találtam)
Tegyél rá friss gyümölcsöt (pl. gránátalma bogyókat)! 
Aztán már csak egy dolgod van: burkolózz be egy puha plédbe, ülj ki a teraszra, és élvezd az őszi napsütést!

2015. október 26., hétfő

Terítéken az ősz: padlizsánkrém

A padlizsán egy rejtély. Rejtély, hogy miért nem találkoztam vele, csak negyedszázad elteltével.

Először anyósomtól láttam, hogy a padlizsánból krémet lehet készíteni, és tulajdonképpen millió variációban lehet az alapanyagokkal játszani. 

Ő aztán nem lacafacázott: több kilónyiból készített kenceficét, amit csavaros üvegben sorakoztatott fel a hűtőben. 

Előttem van a kép, ahogy ráérősen uzsonnázott a drogéria pultja mögött hatalmas karéj padlizsánkrémes kenyeret. Néha megkérdezték a vevők, mit eszik, ilyenkor készségesen vágott egy padlizsános katonát nekik is. 

Szerettem ezt a közvetlenséget.

A padlizsán a visszavonhatatlan ősz és szép emlékek szimbóluma számomra. És a padlizsánkrém a ráérős hétvégi reggelik non plus ultrája.

Jelentős ásványi anyagai a kálium, a foszfor, a magnézium és a kalcium, kiemelkedő C-és K-vitamin forrás.  De persze, kit érdekel mindez. Egész egyszerűen finom.

Hozzávalók:

1 közepes padlizsán
1/2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

A padlizsánt kissé megszurkálom villával, és sütőrácson megsütöm.

Lefejtem a héját, és a belsejét turmixgépbe rakom. Közben kókuszzsíron megpárolom a vöröshagymát, majd a végén rádobom a fokhagyma gerezdeket is. Ezt a keveréket is hozzáöntöm a turmixgépben várakozó padlizsánra. Szórok rá 1 csapott evőkanálnyi vegyes magkeveréket, és addig turmixolom, amíg krémes állagú nem lesz.

Hűtőben tárolom. Bár többnyire nem kell hosszú tárolási idővel számolni, mert hamar fogyatkozik.


2015. október 14., szerda

Spenót főzelék, ahogy anyukámtól tanultam






















Ma reggel az első zöldség, amit Zsoltnál, a zöldségesünknél megláttam, egy ládányi friss, ropogós spenót volt.

Elöntöttek az érzelmek. Lelkesen mutattam a fiamnak, hogy igen, ez bizony spenót, hangzatosabb nevén paraj.

A fiam lelkesen nézegette, de azért a lelkemre kötötte, hogy neki ne csináljak belőle vacsorát.

Sebaj, majd lesz belőle egyszemélyes főzelék. Végül kétszemélyes lett, mert a férjem is emellett tette le a voksát.

Gyerekkoromban, spenót -és sóskaszezonban szinte hetente főzött főzeléket anyukám valamelyikből. Egész egyszerűen imádtuk apámmal együtt.


A spenót túlmisztifikálásától azonban óva intenek ma már az orvosok is. Ha valakinek vese-vagy gyomorproblémái vannak, csak óvatosan fogyassza a spenótot, hiszen magas oxálsav tartalma miatt náluk gondot okozhat. Sajnos egyébként pont az oxálsav tartalom miatt nem tud jól felszívódni a spenótban lévő vas, kalcium és foszfor. Szóval, Popeye semmiképpen sem a spenótban lévő vastól volt olyan erős és egészséges. 
Az oxálsav tartalmat állítólag párolással, vagy az első főzővíz leöntésével lehet mérsékelni. Én maradok a párolásnál.
És a tejnél. Mert ez az egyetlen étel, ami hagyományosan tejjel készül nálunk. És bár növényi tej hívő vagyok, a spenót továbbra is tehéntejből készül nálunk. ahogy anyukámtól tanultam.
Nos és persze fokhagymával. Ez a második számú szabály.

Hozzávalók (2 személyre készítettem)

Két nagy marék friss spenót
3-4 dl tej
vaj
2 gerezd fokhagyma

A leveleket egyenként megmostam, lecsepegtettem, és a nagyobb ereket kivágtam belőlük.
kevés vajon megpároltam (csak pár perc), épp hogy összeessenek, ekkor felöntöttem tejjel, sóztam, és a fokhagymákat összenyomva belekevertem.Egyet forrt, és botmixerrel megdolgoztam.
2 ek barna rizsliszttel besűrítettem

Tálaltam. Mi mással? Főtt tojással, ahogy anyukám is gyerekkoromban.

2015. október 13., kedd

Sütőtökös vörös lencse főzelék pirított tökmaggal



Náthás, köhögős, kínszenvedős a hét kezdete. Most ingerenciám van mindenre, ami színes, szagos és egyszerre mindkettő. Így illóolajokkal és sütőtökkel halmoztam fel a kamrapolcot.

Tegnap estéről maradt egy kis sült sütőtök, és volt még egy kevés vörös lencsém is, így egy alomba, pontosabban lábosba kerültek. Bár ebből a kombinációból inkább levest szoktam készíteni, most főzelék lett belőle, és nem is volt rossz döntés.

Hozzávalók

Kb. 150 g vörös lencse
1 sütőtök szelet (én egy kisebb darabot választottam) előre megsütve
kb. 3-4 dl cukrozatlan mandulatej (bármilyen növényi tej jó hozzá)
kb. 2 dl víz
barna rizsliszt

bors
gyömbér
rozmaring




A vörös lencsét, és a tök kikapart belsejét kisebb lábosba raktam, mandulatejet és vizet öntöttem rá, kissé sóztam, borsoztam. Tettem rá egy mini rozmaring szárat, és késhegynyi gyömbért (szárított).
Lefedtem, és kb. 20 perc alatt meg is főtt.

Összeturmixoltam (a rozmaringot kikaptam belőle), majd, kiszedtem belőle egy kisebb bögrényit, amihez hozzákevertem gyorsan 1 ek-nyi rizslisztet, és visszahabartam vele a főzeléket.

Közben tökmagot pirítottam egy százéves palacsintasütőben (tegyél rá fedőt, mert hajlamosak megszökni a serpenyőből), és ezt szórtuk a kész főzelékre.

Jó étvágyat! Kellemes őszi napokat nektek!

2015. október 5., hétfő

Kollégiumi éveim kedvence: császármorzsa újragombolva

Emlékszem, hogy, amikor 14 évesen kollégiumba kerültem, mennyire rácsodálkoztam, hétfőnként a császármorzsára. Anyu soha nem csinált, Győrben találkoztam ezzel az étellel először.

A hétfő egyébként hagyományosan a tésztaféleségek napja volt. Ez annyira kiszámítható állandóság volt, hogy -valószínűleg- kisebbfajta sokkot kaptam volna, ha hétfőn valami mást főztek volna a konyhás nénik. Merthogy akkor még helyben főztek. Igaz, nem HACCP-s csodaedényekben, de tisztességes leveseket, egytálételeket. Semmi por, semmi műanyag.

Szeretem egyébként ezt az ételt, bár annyiféle pepecselős, fárasztó recept után, beleuntam a készítésébe.

Most azonban végre rátaláltam az eddigi legjobb receptre, méghozzá a Street Kitchen konyhájából.

Mindössze a fehér lisztet, darát és a cukrot cseréltem le, de maradt ugyanaz a hagyományos isteni étel, amit akár ebédre, akár vacsorára pillanatok alatt el tudsz készíteni.

No, ilyesmire gondoltam, amikor arról filozofálgattam, hogy miért száműzték vajon a jól bevált, és a gyerekek által is kedvelt menza-ételeket, amikor egyszerűen csak újra kellene gondolni őket.


Hozzávalók

10 evőkanél tk. tönköly búzadara
4 ek Kilófaló lisztkeverék alap
6 evőkanál xilit
kevés vaj
1 ek mazsola
4 db tojás
csipet só
1 citrom héja
2.5 dl növényi tej (mandula, rizs, szója)
lekvár a tálaláshoz


A mazsola és a tojás kivételével minden alapanyagot boríts egy nagy tálba, és keverj össze. Reszelj bele citromhéjat, és add hozzá a tojások sárgáját is. A fehérjét külön tálban verd kemény habbá (dobj mellé egy csipet sót is). Utoljára forgasd bele a tojásfehérje habot a masszához.
Fogd a legjobb serpenyődet, tégy bele kevés vajat, és ha felforrósítottad, egy közepes merőkanálnyit belemerhetsz a tésztamasszából. A tetejét megszórhatod mazsolával (nálunk ez kimaradt). Ha az alsó fele megpirult, lapáttal megfordíthatod, és már itt , a serpenyőben összetörheted villával, nagyobb darabokra tépkedheted. Mikor kész, kevés lekvárral mehet is az asztalra.



2015. október 2., péntek

Eperhabos sütemény Szafi süteménylisztjéből

A Szőlős ultra után kezembe landolt egy szuper gasztro magazin(goodfood) áprilisi száma (pontosabban a rajtcsomagban találtam rá), amire rögvest lecsaptak a gyerekek, és kinéztek belőle egy gyümölcshabos süteményt.

Én meg-szokásomhoz híven- kissé átvariáltam ,és megreformáltam.

Hozzávalók

A habhoz
500 g fagyasztott gyümölcs (eper, málna, szamóca, szeder akár vegyesen is)
3 db tojásfehérje
ízlés szerint xilit vagy eritrit
300 ml jó minőségű(sűrű)  tejszín felverve (Soyatoo habsprével lehet tejmentesen megcsinálni)

A tésztához
100 g Szafi Fit süteményliszt
100 g xilit
2 db egész tojás
1 1/4 teáskanál foszfátmentes sütőpor
300 ml zsíros tejszín
1/4  mokkáskanálnyi Stabark (az alapreceptben zselatint kellett adni a fixáláshoz)


Behergeltem a sütőt 180 fokra, közben elkészítettem a tésztát: xilitet kikevertem a vajjal, majd hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet és a tojásokat. Ha kisebb tojásokhoz jutsz, akkor a liszt miatt célszerű 3 db-ot használnod!

Sütőpapírral kibélelt formába öntöttem. Célszerű tortaformában sütni ( a recept 24 cm-es tortaformát javasol). Ment a sütőbe, és amíg sült elkészítettem a habot.

Kis lángon felmelegítettem a fagyott eperszemeket, nagyon kevés xilittel édesítettem, majd leturmixoltam. Hozzákevertem a Stabarkot (még melegen). A tojásfehérjéket kemény habbá vertem (aki szeretne még plusz édes ízt, ezt is megédesítheti), majd beleforgattam a gyümölcspürébe. Végül a habbá felvert tejszínhabot tettem bele.

A megsült tésztát kivettem, rácson hagytam hűlni, majd óvatosan félbevágtam. A sütőpapírt ne vedd le!

Kanalazd a habot a tortaalapra, majd óvatosan tedd rá a tetejét. A tetején továbbra is maradjon a sütőpapírt!

Ezután fél órára mehet a mélyhűtőbe, épp csak annyit, hogy szilárdabb állaga legyen.

Célszerű várni a felvágással, hogy jól egymásra találjanak a hozzávalók. Másnapra volt a legszebben szelhető.

Én nem szeretem, ha túl édes, így valószínűleg legközelebb a tésztába kevesebb édesítőt teszek, hiszen magában a süteménylisztben is van eritrit.