2015. december 30., szerda

Ez el fog varázsolni: Lilahagymás zabpogácsa

Lilahagymás pogácsát először Sándorfalván ettem egy futótársam jóvoltából, aki történetesen férfi. Egy közös futásra hozott ebből a finomságból, amitől konkrétan elaléltam. Frankón ő sütötte.

Na, akkor eldöntöttem, hogy ilyet én is sütni fogok.

Karácsonykor, vendégvárónak sütöttem meg Limara lilahagymás pogácsáját, amin igazából csak egy keveset változtattam.



Hozzávalók

50 g friss élesztő (vagy 1.5 zacskó szárított élesztő)
2 dl tej
2 tojás
1 tk cukor
1.5 ek tiszta só
50 dkg kókuszzsír
1 nagy pohár tejföl
2 nagy fej lilahagyma (+1 nagy ek kókuszzsír)

Az élesztőt felfuttattam a cukros tejben. Közben a kétfajta lisztet összeszitáltam, elmorzsoltam a kókuszzsírral, majd belekevertem a sót. Középre mélyedést fúrtam, ide jött a két tojás, az élesztős tej és a tejföl.
Alaposan összegyúrtam. A zabliszt miatt kicsit több tejet igényelt, mint az alapreceptben megadott mennyiség.

Amikor jól összeállt, lefóliázva ment a hűtőbe 2 órára.

Közben apróra vágtam a lilahagymát, amit kevés kókuszzsíron megpároltam.

A tésztát vékonyra nyújtottam, és a hagyma háromnegyedét szétterítettem rajta. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtottam rá,az alsó harmadot pedig ennek a tetejére.  A megmaradt hagymát felkentem a tésztára. Végül mindkét oldalról behajtottam a tésztát középre, majd félbehajtottam az egészet. Újabb fél órát pihent a hűtőben.

Ekkor ujjnyi vastagra nyújtottam, szaggattam, és landoltak a zsírpapírral borított tepsin. Fél óra pihi után tojással lekentem őket. 10-12 perc alatt megsültek a 200 fokosra előmelegített sütőben.

2015. december 10., csütörtök

Csapassuk a kenyérsütést: zabpelyhes-magvas rozskenyér

Novembertől már előkotrom a kenyérsütőt én is, és szinte naponta sütök valamilyen teljes kiőrlésű kenyeret. Persze szeretem én a kézzel gyúrt, sütőben kibontakozó kenyerek élményét, de erre sajnos nincs időm, így marad a gépi megmunkálás.

Most épp rozskenyér -mánia tombol, de az az igazság, hogy sokszor jártam úgy a rozskenyérrel, hogy volt valami furcsa utóíze. Most úgy döntöttem, kipróbálom bio rozslisztből.

A Biopont rozslisztjét nagyon dicsérték a vevőim, így erre esett a választásom. És nagyon jó döntés volt. Nagyon finom íze lett, egy szelettel konkrétan jól lehet lakni. Minden túlzás nélkül.

A gépi kenyérsütés esztétikai malőrje: a keverőlapát nyomot hagy a matériában

Hozzávalók

250 g Tótkomlósi kenyérliszt BL 80
250 g Biopont rozsliszt
2.8 -3 dl víz (liszttől függően)
2 ek zabpehely
1 ek magkeverék
2 ek hidegen sajtolt olaj
1 zacskó szárított élesztő
1 tk cukor
1-2 tk só

Beöntöm az üstbe a liszteket, középre rakom a cukrot és az élesztőt, majd az üst egyik sarkába a sót. Már az elején beledobom a zabpelyhet és a magvakat. Belekanalazom az olajat és hozzáadom a langyos vizet.
A 3 órás sütésre kapcsolom a gépet.

Keveréskor nyitva hagyom a tetejét, hogy lássam, kell -e még folyadék vagy esetleg liszt. Úgy látom, a tótkomlósi kenyérliszt elég stabil minőségű, nem nagyon kell változtatnom az arányokon.

A sütés végén kiveszem a gépből, és hagyom kihűlni. És próbálom kibírni, hogy még az este folyamán ne vessem rá magam.

2015. december 7., hétfő

A legfinomabb mézeskalács-nekünk

Évek óta ugyanúgy készítem a mézes kalácsot. Voltak másféle próbálkozások, de mindig visszatértünk az ős-recepthez.

Nos, a mézeskalács nálam elsősorban teljes kiőrlésű rozslisztből készülhet. Elhiszem, hogy van paleós, meg ilyen-olyan divatos alapanyagból készült verzió is, de ebben nem variálok.

A gyerekek miatt persze meg van szelidítve némi fehér liszttel is :)



Hozzávalók

250 g Tótkomlósi búzaliszt BL 55
250 g Biopont Teljes kiőrlésű bio rozsliszt
250 g méz
140 g margarin
140 g porcukor nyírfacukorból
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
Mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint

A margarint a mézzel és a porcukorral meglangyosítom, csak annyira, hogy a cukor feloldódjon benne. Melegíteni nem szabad!
Hozzákeverem a mézeskalács fűszerkeveréket (mi nem szoktunk túl sokat, mert a gyerekek nem szeretik az erős fűszerezést).

A kétféle lisztet összekeverem, majd elszitálom benne a szódabikarbónát és a sütőport. Bármilyen rozslisztet használhatsz! Én azért használom a Biopont rozslisztjét, mert ebből a legfinomabb, nincs semmilyen kellemetlen mellékíze. A tótkomlósi búzaliszt meg a vevőim kedvence: egy kiváló minőségű liszt, amit mi is tartunk mindig.

Ebből még lesz egy adag
Végül a folyékony alapanyagokat hozzáadagolom a lisztes keverékhez, és alaposan átkeverem fakanállal.

A Nagykönyv szerint ennek állnia kellene egy éjszakát szobahőmérsékleten (nem hűtőben!), hogy összeálljon  kellően a tészta. Idén azonban bebizonyosodott, hogy 3 óra pihenés is bőven elegendő ahhoz, hogy szépen formázható, nyújtható legyen. Nem is kapott több haladékot.

Gyengén lisztezett deszkán 3-4 mm-nyire kinyújtottuk, és kiszaggattuk: angyalkák, csengők, fenyőfák, házikók...egyszóval, a klasszikus formák.


Tojással megkentük, és 180 fokos sütőbe kerültek. Gyorsan megsülnek: 5-6 perc alatt veheted is ki őket!

2015. december 4., péntek

Na, ezt süsd ki, anyukám! Csicsóka chips


Rohanjatok a zöldségesetekhez, mert ilyenkor biztosan szembe találkoztok  csicsókával. Én egyébként nem is értem ezt az őrült nagy batáta rajongást. Persze, nagyon finom krumpli helyettesítő, de egyrészt rohadt drága, másrészt itt van nekünk a csicsóka, nem?

A csicsókát bátran nassolhatják azok is, akik cukorbetegek, vagy csak vigyáznak az alakjukra.

Kellemes, kissé édesebb ízű a burgonyánál, de tökéletesen lehet vele helyettesíteni!




2015. december 2., szerda

Mézes-mandarinos római saláta


A római saláta szerelem volt első látásra. Tulajdonképp az első fejet -kisnyúl módjára- nyersen elpusztítottam, a másodikat már variáltam egy keveset.

Ezt a salátát hívják még kötözősalátának is, mert amikor teljesen kifejlődik a növény, a csúcshoz közel összekötözik, és így halványítják.

A római salátának egyébként nagy erőssége, hogy jól bírja a strapát. Napokig eláll a hűtőben, nem punnyad meg. Semmi barnulás, semmi fonnyadás. Na, ez nekem való.

Hosszúkás levelei húsosak, ropogósak, főzve és  nyersen is fogyaszthatóak.Brutális mennyiségű K-vitamint tartalmaz (ez a csontritkulás ellen kiváló), de tömve van B-vitaminokkal, gazdag folsavban és egy sor ásványi anyagban is. 

Ez a saláta önmagában is szuper kaja egy maroknyi pirított maggal, és tök jól mutat az adventi koszorú mellett is. Szóval ünnepi fogásként is megállja a helyét.

Férj konklúziója a "Na, hogy ízlett?" kérdésre: Fura. De jó. (majd belapátolta a maradékot). Szóval, megtartjuk a receptet.

Hozzávalók

1 fej római saláta
3-4 db kis apró mandarin
1 kis vörös bab konzerv
3 ek almaecet
3 ek hidegen sajtolt olaj (valamilyen nem túl markáns ízű)
pár kanálnyi víz
1 teáskanálnyi méz

A salátaleveleket egyenként megfürdeted, jól lecsepegteted. Hozzákevered a leöblített vörös babot, a mandarinszeleteket. Elkészíted az öntetet, és tálalás előtt beleforgatod a salátát.