Meg vagyok őrülve október végétől a disznótoros kajákért: hurka és kolbász jöhet minden mennyiségben. meg persze párolt lila káposzta, ami elengedhetetlen kelléke ezeknek a kajáknak.
Egy dolgot nem szeretek: a megcsömörlésig adagolt krumplit, ami ilyenkor a tányérra kerül(ne). A krumpli sajnos egyébként is félig-meddig tiltólistás étek még a II-es cukorbetegeknél is. Jómagam szinte soha nem fogyasztom püréként: vagy héjában egészben főzöm meg, vagy 2-3 nagyobb darabban sütöm a sütőben egy kis olívaolajjal. Így nem nyomja a plafonig a vércukorszintet.
A mostani disznólkodás mellé azonban nem krumpli került, hanem a férjem egyik kedvence, a csicsóka.
Érdekes, hogy régen milyen gyakran használták ezt a gumós zöldséget. Sok idős emberben azonban manapság rossz érzéseket kelt, mert a szegényebb időszakokra emlékezteti őket, amikor sok csicsókát kellett enni.
Merthogy a csicsóka nem túl igényes növény. Ha bekerül a kertbe, onnantól aztán azzal kell inkább törődni, hogy ne terítsen be mindent. Nincsenek nagy igényei.
Amiért érdemes krumpli helyettesítőként használni, az a magas 14-16%-os inulintartalma, ami a cukorbetegnek rendkívül hasznos.
Ez ugyanis szinte emésztetlenül halad át a szervezeten, így a vércukorszintet sem dobja meg.
Sokan félnek az ízétől, pedig sokkal karakteresebb és finomabb a burgonyánál. Nem is értem, miért ragaszkodnak annyira a krumplihoz sokan, pedig a csicsóka jóval többet tud és jóval hasznosabb is lenne a tányéron.
Ízét tekintve édeskés, a burgonya, a retek és a karalábé ízvilágához hasonló, de jóval szolidabb kivitelben.
Tepsis köretként pedig számtalan zöldséggel kombinálható.
Én most így készítettem el:
Hozzávalók
6 db közepes csicsóka
2 szál nagyobb sárgarépa
parajdi só (EZT használtam)
rozmaring
ízlés szerint zöldfűszerek
olívaolaj (EZT használtam)
A csicsókákat és a répákat jól lecsutakoltam és meghámoztam, majd nagyobb darabokra vágtam.
Beleborítottam őket egy nagyobb tepsibe, majd olívaolajjal, parajdi sóval és zöldfűszerekkel összekevertem.
A tetejére dobtam 4 kisebb kolbászt, és előmelegített sütőbe toltam.
40 perc alatt kész, 3-4 embernek elegendő adag.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése