2016. december 20., kedd

Karácsonyi köretnek adj kölesropogóst!


Mindenféle sütős-főzős facebook csoportban előfordulok. És őszintén...nem azért mert akkora Konyhatündér lennék, hanem  azért, mert muszáj ihletet szerezni nálamnál kreatívabb, lelkesebb háziasszonyoktól.

Már most ámulok és bámulok,  hogy karácsony előtt is micsoda konyhai munka folyik egynémely háztartásban: nagyüzemi ischler-gyártás, többfogásos elő-ünnepi menük. De könyörgöm: mi lesz karácsonykor?

Lerohannak az epeproblémákkal szenvedők, a gyomorbántalmakkal kínlódók és nem sokkal később a lelkiismeret-furdalással vívódó fogyni vágyók.

Természetesen nálunk is készülnek hagyományos karácsonyi ételek, de valahogy nem vágyom kábulatba esni a két-háromnapos folyamatos evéstől.

Ez a köret, amit tegnap készítettem tulajdonképp önállóan is nagyon finom fogás, de bármilyen húsos-szaftos étel mellé kiváló választás tészta, rizs vagy krumpli helyett.






Nézzük a hozzávalókat!

4.5 dl víz
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb krumpli
1 db tojás(elhagyható)
kókuszolaj

A kölest alaposan megmostam szűrőben. Érdemes kicsit átválogatni, mert sajnos néha előfordul, hogy kis kő darab vagy szennyeződés keveredik belé a csomagoláskor.
Felteszem főni a vízben egy tk-nyi sóval. 

Közeben felteszek főni egy kisebb krumplit a héjában.

Mikor már majdnem kész a köles, elzárom a gázt alatta, és fedő alatt hagyom még 10 percig, hogy megszívják magukat a szemek.
Átöntöm egy keverőtálba, és hagyom kihűlni.

A krumplit meghámozom, lereszelem, és mehet kötőanyagnak a kölesbe. Szintén belereszelem a fokhagymát és ízlés szerint fűszerezem valamilyen zöldfűszerrel.

Ha nem állna össze (ami nagyon ritka), üthetsz rá egy tojást is.

Ha formázható masszává sikerült keverned, akkor készíts kisebb lepényeket!

Egy palacsintasütőt kenj meg kissé kókuszzsírral, és süsd meg a lepényeket, míg egy kis színt kapnak.

Én tejfölös gombapaprikás mellé tálaltam őket, de vacsorára is maradt, amit tejföllel ettünk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése