2016. január 28., csütörtök

Nem lehet megunni: Narancsos céklasaláta

A cékla jöhet minden formában. És minden mennyiségben.

Amikor vérszegénységről van szó, vagy egy legyengült szervezetet kell megerősíteni, mindig a céklalevet javaslom a vásárlóimnak. Sokan viszik erősítő italként is, amit kemoterápia alatt fogyasztanak folyamatosan.

Köztudott, hogy az egyik alaplé és zöldség a daganatos betegségekkel küszködők étrendjében.
Egy szuper vasraktár és rostforrás is egyben.

Télen szerintem a legolcsóbban, és legpraktikusabban felhasználható zöldségek egyike.

A saláta hozzávalói:

1 közepes fej cékla
1-2  narancs
almaecet (vagy balzsamecet)
méz(vagy mézpótló)
magvak tetszés szerint

A céklát lereszeltem nagy lyukú reszelőn. Ha érzékenyebb a gyomrod, és esetleg puffadást okoz a cékla, érdemes a lereszelt céklát megpárolnod egy kissé.
A narancsot megpucoltam, gerezdekre szedtem, majd kisebb darabokra vágtam. Összekevertem.
Csináltam egy gyenge almaecetes öntetet almaecet, víz és méz keverékével, majd összeforgattam a salátával.
Végül lenmaggal meghintettem, és lehűtöttem.


2016. január 24., vasárnap

Lenmaglisztes kenyérke

Háromszínű kenyér készült. Mert háromféle lisztet vettem ki találomra a kredencből. Lenmaglisztet már nagyon régen használtam, pedig nagyon jó kis alapanyag a kenyérbe.

Középütt Szabó Malom kenyérliszt, amit mostanában sokat tesztelek. Nagyon szeretem. Ennek a malomnak is a családi története is majd' 100 évre nyúlik vissza. Igazi hagyományos, magyar kenyérliszt. Semmi lisztjavító, semmi hozzáadott cucc.



Hozzávalók:

1 zacskó szárított élesztő
1/2 tk cukor
1 tk tiszta só
1 dl tejföl (vagy joghurt) 1.5 dl vízben elkeverve



Kenyérsütőben csináltam, mint mindig: beborogattam a liszteket, és valamennyi hozzávalót. A vizet és a tejfölt meglangyosítottam előtte.

3 órás sütésre és világos héjszínre állítottam.




Házi májas kencefice

Ha ezt a kenceficét megcsinálod (ami tényleg nem nagy idő), mindenképp süss hozzá valami házi kenyeret. Egész egyszerűen eretnekség bóti kenyérre pazarolni. Komolyan!


Májgaluskát csináltam a zöldséglevesünkbe, és kimaradt némi csirkemáj. És tulajdonképp most esett le, hogy én még soha nem csináltam házi májkrémet, pedig biztos nem nagy ördöngősség.

Nem volt az.


Hozzávalók:

csirkemáj (nekem most kb. 30 dkg volt)
kókuszzsír (ehhez a mennyiséghez 4 ek-kanálla használtam, de ,ha lágyabbra szeretnéd, mehet bele több is)
bors
majoránna
1-2 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma

Az apróra vágott fokhagymát és hagymát megdinszteltem a kókuszzsíron, rádobom a májat, és megsütöm rajta. Közben megszórom majoránnával, és tekerek rá borsot. Mikor elkészült, sózom.
Az egész megy a turmixgépbe, és összeturmixolom. ha túl kemény az állaga, lehet egy kis olívaolajjal lágyítani.
Csavaros üvegbe rakom. 
Hűtőben 1 hétig elvan (lenne, ha nem ettük volna meg egy nap alatt).

2016. január 15., péntek

Fűszeres csicseriborsó ragu

Nagyon ritkán csinálok csicseriborsót, de ha használom, akkor sokszor valamilyen ragut dobok össze belőle.
A csicseriborsónál fontos, hogy egy éjszakát beáztasd, így ha kevés időd van, akkor válassz inkább konzervet! A főzést gyorsíthatja, ha egy késhegynyi szódabikarbónát teszel a főzővizébe.

Hogy milyen íze van a csicseriborsónak? Édeskés, kissé diós beütéssel. Nagyon jól megy hozzá a római kömény, fahéj, gyömbér, koriander.

Magas folsav tartalma miatt (és persze jelentős rosttartalma miatt) kifejezetten ajánlott kismamáknak fogyasztani, fehérjetartalma miatt a sportolók számára is erősen javasolt a fogyasztása.

A fűszeres ragu így készült nálunk:

Hozzávalók

koriander
őrölt gyömbér
fahéj

kb. 200 g darált hús
2 szál újhagyma
100 g csicseriborsó
1 vörösbab konzerv
1 hámozott paradicsom konzerv
vegamix az alapléhez

A fűszereket ízlés szerint használd! Elég markáns ízűek, így óvatosan keverd őket!

Nálunk a gyerekek nem rajonganak az erős fűszerezésért, így 1 tk koriandert, 1 mk fahéjat és egy nagyobb késhegynyi gyömbérport kevertem össze fűszermozsárban, de bátran emeld a mennyiséget, ha szereted a fűszeres ízeket!

Felkarikáztam az újhagymákat, és olívaolajon megpároltam, majd rádobtam a fűszereket, ezzel is kevergettem egy percig. Erre került a húst, amit megpirítottam, majd sóztam.

Ekkor került a hús mellé a paradicsom majd a csicseriborsó. Kevés vegamixes vízzel (vagy ha van alapleved, az is szuper) felöntöttem. Lassú tűzön főztem, míg meg nem puhult a csicseri benne. Végül felturbóztam egy vörösbab konzervvel is.

Tálalás előtt szórd meg petrezselyemmel!

Barnarizs került mellé.