A gabonakonyha egyik nagy erőssége, hogy nincsenek agyondolgozva az ételek, és a kovászolással, erjesztéssel, amit gyakran használnak, különleges, egyedi ízvilágú élő ételeket tudnak az asztalra varázsolni.
Most egy gabonafasírtot készítettem el Albert útmutatása alapján.
A tanulságok számomra:
1. sokkal bátrabban kellene fűszerezni, mert úgy látom, a gabonafasírt ezt nagyon igényli.
2.Másrészt, talán süthettem volna ropogósabbra, mert egyáltalán nem égett meg 1 órányi sütést követően sem.
3. Legközelebb tényleg gáztepsiben sütöm, mert vékonyabban sütve finomabb!
Ezt a gabonafasírtot számtalan módon variálhatod (pl. sima lencsével, csicseriborsóval is akár), reszelhetsz hozzá zöldségeket. A lényeg, hogy gluténmentes lisztből készüljön (hajdinából nem jó!), és érdemes a barna rizslisztet egyik alapnak választani.
Hosszadalmas elkészíteni, szóval nem aznap fogjátok megenni, mikor belevágsz az elkészítésébe.
Hozzávalók:
1/2 kg lencse (én vörös lencsét használtam)
1/2 kg kölesliszt
1/2 kg barna rizsliszt
1/2 kg zöldség (hagyma, cukkini, répa..bármi)
fűszerek, só, olaj
Ebből az adagból egy nagy gáztepsinyit fogsz tudni kisütni.
Első nap: beáztatás.
Külön beáztatom a hüvelyest, és egy másik edényben összekeverem a liszteket, és vízzel felöntöm. Kézmeleg vízzel kell dolgozni, és sűrű-homokos állagúra kell keverned. Ne legyen tehát túl híg!
Második nap: Darálás, kovászolás
Alaposan átmosom többször a lencsét, és darálón ledarálom. Hozzákavarom a lisztes masszás, és alaposan befűszerezem. Ne légy bátortalan, én sajnos az voltam. ezek az alapanyagok szeretik a fűszereket. Én lereszelt fokhagymát, majoránnát és 4 tk sót tettem bele.
Alaposan összedolgoztam. Ha szükséges, adj még hozzá kevés vizet! Sűrű, de ne túl folyós legyen! Egy közepesen sűrű tészta kell, hogy legyen belőle.
A masszát az edényben hagytam, letakartam ,és pihentetem egy napig egy nyugis, kissé langyos helyen. Indul a kovászolás.
Harmadik nap: finish
Keresd elő a tepsidet, olajozd ki, és szórd meg barna rizsliszttel! A masszádba darabold bele a kívánt zöldségeket, keverd el alaposan. majd öntsd a tepsibe. Locsolj rá 1 dl hidegen sajtolt olajat,és told előmelegített sütőbe. Forró sütőben egy órát süsd letakarva, majd 15 percer vedd le róla a fóliát, úgy süsd.
Sütés után érdemes hagyni, hogy kihűljön, utána szeletelheted. 1 hétig eláll, és nem kell hűtőbe raknod! ;)
Nagyon laktató, de te is meg fogod tapasztalni, ha kipróbálod!