2016. február 26., péntek

Gabonakonyha barangolás: vörös lencsés gabonafasírt

Élő gabonakonyha címmel hallgathattam meg egy előadást a szolnoki Deák Alberttől, aki évek óta ezt a táplálkozási irányzatot követi. Amellett, hogy vegetáriánus, elsősorban tehát gabonaalapú ételeket fogyaszt számtalan zöldséggel, hüvelyessel kombinálva.

A gabonakonyha egyik nagy erőssége, hogy nincsenek agyondolgozva az ételek, és a kovászolással, erjesztéssel, amit gyakran használnak, különleges, egyedi ízvilágú élő ételeket tudnak az asztalra varázsolni.

Most egy gabonafasírtot készítettem el Albert útmutatása alapján.

A tanulságok számomra:
1. sokkal bátrabban kellene fűszerezni, mert úgy látom, a gabonafasírt ezt nagyon igényli.
2.Másrészt, talán süthettem volna ropogósabbra, mert egyáltalán nem égett meg 1 órányi sütést követően sem.
3. Legközelebb tényleg gáztepsiben sütöm, mert vékonyabban sütve finomabb!

Ezt a gabonafasírtot számtalan módon variálhatod (pl. sima lencsével, csicseriborsóval is akár), reszelhetsz hozzá zöldségeket. A lényeg, hogy gluténmentes lisztből készüljön (hajdinából nem jó!), és érdemes a barna rizslisztet egyik alapnak választani.

Hosszadalmas elkészíteni, szóval nem aznap fogjátok megenni, mikor belevágsz az elkészítésébe.




Hozzávalók:

1/2 kg lencse (én vörös lencsét használtam)
1/2 kg kölesliszt
1/2 kg barna rizsliszt
1/2 kg zöldség (hagyma, cukkini, répa..bármi)
fűszerek, só, olaj

Ebből az adagból egy nagy gáztepsinyit fogsz tudni kisütni.

Első nap: beáztatás.
Külön beáztatom a hüvelyest, és egy másik edényben összekeverem a  liszteket, és vízzel felöntöm. Kézmeleg vízzel kell dolgozni, és sűrű-homokos állagúra kell keverned. Ne legyen tehát túl híg!

Második nap: Darálás, kovászolás

Alaposan átmosom többször a lencsét, és darálón ledarálom. Hozzákavarom a lisztes masszás, és alaposan befűszerezem. Ne légy bátortalan, én sajnos az voltam. ezek az alapanyagok szeretik a fűszereket. Én lereszelt fokhagymát, majoránnát és 4 tk sót tettem bele.
Alaposan összedolgoztam. Ha szükséges, adj még hozzá kevés vizet! Sűrű, de ne túl folyós legyen! Egy közepesen sűrű tészta kell, hogy legyen belőle.

A masszát az edényben hagytam, letakartam ,és pihentetem egy napig egy nyugis, kissé langyos helyen. Indul a kovászolás.



Harmadik nap: finish
Keresd elő a tepsidet, olajozd ki, és szórd meg barna rizsliszttel!  A masszádba darabold bele a kívánt zöldségeket, keverd el alaposan. majd öntsd a tepsibe. Locsolj rá 1 dl hidegen sajtolt olajat,és told előmelegített sütőbe. Forró sütőben egy órát süsd letakarva, majd 15 percer vedd le róla a fóliát, úgy süsd.

Sütés után érdemes hagyni, hogy kihűljön, utána szeletelheted. 1 hétig eláll, és nem kell hűtőbe raknod! ;)
Nagyon laktató, de te is meg fogod tapasztalni, ha kipróbálod!

2016. február 19., péntek

Ötperces tej-tojásmentes kókuszgolyó

Farsangolunk az óvodában, és a fiam 3 heti "köpni-nyelni nem tud" állapotból végre visszatérhetett pont a mai nagy napon. Darth Vaderként debütáltunk.



Mivel vannak a csoportban allergiás gyerkőcök, így nekik vittem mag tej-és tojásmentes kókuszgolyót. Ezt kb. az indulás előtt is össze lehet dobni, olyan gyors és egyszerű.


Hozzávalók: 
1 csomag Misura keksz (tej-és tojásmentes)
1 dl rizstej
50 g aszalt vörös áfonya
3-4 evőkanálnyi kókuszreszelék

A Misura keksz egy szuper olasz keksz, a gyerekek imádják. Mivel méz is van benne, így 1 éves kor előtt ne add a gyerkőcnek!

Dobd darálóba, finomra őröld le. Az aszalt áfonyát szintén érdemes egy kicsit megpörgetni a darálóban. 

Egy nagy edényben keverd össze a kekszmorzsát az aszalt gyümölccsel!

Végül adagold hozzá a langyos rizstejet, hogy egy lágy masszát kapjál (nem baj, ha kissé ragacsosabb lesz)!

Formázzatok golyókat, és forgassátok meg őket kókuszreszelékben!

2016. február 7., vasárnap

Zellei Tündi kenyérliszt (szénhidrát csökkentett) tesztelés: lilahagymás kenyér


Egy újabb szénhidrát csökkentett lisztet teszteltem. nemrégiben ismertem meg Zellei Tündi lisztjeit. Ahogy a Kilófaló lisztek esetében Szoó Judit, itt is háromféle liszttel (kenyérliszt, kelt tésztás liszt és süteményes liszt) lépett a piacra a liszt kiötlője, Zellei Tündi, aki maga is cukorbeteg. Inspirációja tehát elsősorban betegségéből fakadt:


"Pár évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam kettes típusú cukorbetegséget.Ekkor teljesen kétségbe estem! Elmentem dietetikushoz, hogy megkérdezzem, mit és hogyan ehetek. Kaptam egy listát az általam fogyasztható ételekről, és arról, hogy miben mennyi szénhidrát van. Az endokrinológus számomra napi 140-160 g szénhidrátot írt elő.A kezdeti kétségbeesést követően rengeteget olvastam, kutattam, hogy mit mivel lehet helyettesíteni, és hogyan lehet egészséges, cukormentes és szénhidrát csökkentett, finom ételeket, kenyereket, desszerteket készíteni. Kitartó kísérletezésemnek köszönhetően egyre finomabb süteményeket és kenyereket sütök, hiszen még a barátaim sem veszik észre, hogy ezek „más” alapanyagokból készülő ételek.Sajnos általánosan elterjedt tévhit, hogy ami egészséges, az nem lehet finom. Ezen felbuzdulva gondoltam arra, hogy szívesen segítenék másokon (de nem feltétlenül betegeken) is. Tudom, hogy rengeteg embert érint a cukorbetegség és az elhízás".(www.zelleitundi.hu)

Szinte recept nélkül ugrottam neki a liszt tesztelésének, és kellemes meglepetés ért.

500 g Zellei Tündi csökkentett szénhidrát tartalmú lisztkeverék kenyérhez
1 porélesztő
1 tk só
1 kevés méz
150 ml joghurt
50 ml víz
1 fél fej lilahagyma
2 ek kókuszolaj

A lila hagymát nagyon apróra vágtam. A vizet és a joghurtot meglangyosítottam. Kenyérsütőgépbe tetem az összes hozzávalót, 3 óra alatt készre sütöttem.

Tapasztalataim:

1. Gyönyörűen megemelkedett
2. Nagyon kellemes, lágy belső
3. Nem morzsálódik, jól szelhető
4. Finom. semmi mellékíz, gumis állag.

Összességében nagyon pozitív kenyér. Biztos, hogy fogok még sütni.